Makacskodás

2010.04.22. 08:00

A napokban tapasztaltam, hogy az emberek mennyire inkább fujják a saját igazukat, legyen szó bármiről. Szerintem néha, erőt kell vennünk magunkon, és be lehet vallani ha nincs igazunk. Attól, hogy tudatjuk a másikkal, hogy igaza van. Nem biztos, hogy a fejébe fog szálni. Mindenkinek lehet igaza. De ugyan így, tud mindenki tévedni is. Nehéz elfogadni ha nincs igazunk. Hát még ha másnak meg van. Ám nem jelenti, hogy attól még teljesen alárendeltek leszünk, vagy nem is tudom, a másikhoz képest. Nem lehet mindenkinek igaza, legfeljebb mindenki téved valamiben. Ekkor van szükség a kompromisszumokra. 

Megesik, hogy hibákat követünk el. Mindenkivel. De nem akkor lehetünk utána boldogok, ha kijavítottuk a hibákat,  hanem ha tanultunk belőlük. Ha tanultunk belőle, valószínübb, hogy nem esünk bele újra. Persze vannak hibák amiket újra és újra el kell követnünk. Mert ez a természet rendje. Azokból nem tanulni kell. Azokkal együtt kell élni. Olykor egy hiba lehet jó is nekünk. Fel kell fognunk mindennek az összes oldalát. Jót és rosszat egyaránt. Most felmerült így hirtelen bennem. Az a hiba ami jó nekünk, egyáltalán ha van jó oldala, akkor még mindig hiba? Minek nevezzük azt ami nem hiba hanem egy elkövetett jó dolog? A rossz dolgoknak van nevük de a jók azok természetesek? Sok kétely van ezen a világon minden témával kapcsolatban. Ezek apró hibák, amikkel együtt élünk. Elsiklunk felettük. Van fontosabb dolgunk mint ilyeneken agyalni.

Nem elfelejtendő azonban ha valaki más döbbent rá a hibáinkra. Általában mindenki azonnal ellentmond annak aki nem az ő véleményén van. Esetleg szemrehányást tesz neki olyanokért amik nem feltétlen jó dolgok, csak eddig nem foglalkoztunk velük. Mivel más ébresztett rá, pláne nem akarjuk bevallani a hibánkat, hiszen az egy újabb hiba lenne. De azzal, hogy nem vallottuk be és inkább ellenkeztünk a másiknak, ez újabb hiba. Mért nem tudunk beletörődni más igazába? Mért nehéz elfogadni ha más veszi észre a mi hibáinkat? Inkább makacs módra ellenkezünk és csakazért sem vagyunk képesek kimondani azt a mondatot: Igazad van.

Ne féljünk szembenézni a hibáinkkal, esetleg mással mikor észreveszi azokat. Ha bevalljuk sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Nem történik semmi ha egyszer nem nekünk lesz igazunk. :) Ugye? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://misterbig.blog.hu/api/trackback/id/tr471935835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása