Oktatnak?

2010.12.02. 20:55

Egy jól tanuló diák, aki sosem ismételt évet. 18 éves korára érettségizhet le. Ekkor 4 évet töltött gimnáziumban vagy középiskolában, és 8 évet az általános iskolában. Ekkor 12 éve tanul és megszerezheti az érettségivel az alap műveltséghez elengedetlen papírját és az vele járó tudást. A tanévek általában 180 nap körül vannak. Ebben nincsenek benne a szünetek, hétvégék. 180 tanítási nap egy évben. Ha azt vesszük, hogy 365 tanítási nap van egy évben, akkor ez az évnek a fele. Tehát a valódi idő az éveknek csupán a fele. Csupán. Ez akkor is azt jelenti, hogy életének egyharmadát koránkeléssel és padkoptatással tölti. Ekkor még semmilyen szakma, vagy tudás birtokában nem vagy amivel munka végezhető.

Régen azt mondták, hogy a társadalom szerves része akkor lehetsz, ha te magad is teszel a társadalomért. Ilyenek a pékek, a különböző szerelők, bármilyen szakmunkások, de még az értelmiségi foglalkoztatottságúak is. Bármilyen munkát akarsz végezni kell hozzá értened valamihez, jobban mint mások. Ám ezzel az egyharmaddal még nem leszel több másoknál, csupán olyan okos vagy mint mások? Ismered a hazád, a világod történelmét, megtanulsz egy nyelvet beszélni a sajátodon kívül, megtanulsz számolni, megtanulod mindazt amit a világ már elért. A tudást szívhatod magadba amit az emberiség eddig rád hagyott. Ám mint ezt régebben is megírtam, ez a tudás elszáll. Hiszen majd később a saját szakterületére koncentrál mindenki.

Az oktatási rendszer nem rossz. Bár semmi sem tökéletes. Mennyi mindent megtanultunk az évszázadaink alatt. És nem jöttünk még rá, ezt az időt hogyan hasznosíthatnánk jobban? Az emberek ma is ugyan úgy tanulnak mint 100 éve. Legfeljebb 100 évvel többet kell tudniuk. De ugyan olyan iskolákban, ugyan úgy tanárokkal, ugyan úgy értékeléssel. Mi változott akkor a tudás mennyiségén kívül az elmúlt évtizedekben? 

A bejegyzés trackback címe:

https://misterbig.blog.hu/api/trackback/id/tr102489233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása