Alkohol mámor

2010.05.18. 08:00

Az alkoholizmus. Mi is? Tulajdonképpen ragaszkodás az alkolhol tartalmú italokhoz. De hogy is alakul ez ki? Bármi kiválthatja, akár még a társaság is. Van aki így nő fel. Az sem mindegy milyen helyen. Ha a nagypapa pálinkafőzdéjében ünnepled minden szülinapod, vigyázz mert szülői elvárás innod, vagy éppen hogy nem innod. Tehát lehetséges, hogy gyerekkorban alakul ki. Tudjátok mit, ez biztos. Ha mástnem, a középiskolás elvárások, a kirndulások, a táborok, a bulik alkalmával. Mert aki nem iszik már nem is szórakozik, már nem is ember a bulin. Antiszociális ?! Szó nincs róla, legfeljebb vagy még túl fiatal, hogy felfogja, vagy már elég érett, hogy elfogadja. Esetleg csak nem olyan helyen nevelkedett. Sok sok ok, indok támassza alá mért iszunk, vagy nem iszunk.

Ma már egyre több helyen hallunk az egészséges élet címszó alatt, hogy ne igyunk. Hogy egészséges élet része a józan élet. Lehet benne valami. Egy olyan társadalmat aki gyerekkorától iszik, vajon le lehet szoktatni az alkoholról? Majd kiderül. Minden társaságban van egy olyan ember (a miénkben is) aki szerint a pásztor ember is pálinkával kezdte a napot, és sokáig huzta, hát egészséges az, jó az. És inni kell, jön az intuicio. Azt se tudjuk kire halgassunk. Inni valójában lehet, csak mértékkel. Én magam is megjártam a detoxikálót, és józanítottak ki infúzióval. Szar dolog. Nem ajánlom élménynek. Ráadásul utána azt halgatni amiről neked fogalmad sincs.

Érdekes látni mikor az ember, a kamasz gyerek, elér arra pontra mikor először olyan társaságban van, ahol megkínlják itallal, és iszik is. Mikor először szédeleg meg az alkoholtól. Először érzi meg milyen ha már eleget ittunk. A hányinger kerülget, vagy csak mosolygunk. Ha nagyon kicsik vagyunk akkor csak játszva szédelgünk tőle és meg vagyunk győződve hogy nagyok vagyunk. Ha nagyok vagyunk már csak kérünk még, hányunk. Ám mindig valamilyen okkal iszunk. És itt nem a szülinapokról, az ünneplésekről, a bulikról beszélek. Lehet olyan egyszerűbb indoka mint a mindennapi stressz levezetése. Hányszor halljuk mi is mindenhol, hányszor látjuk a tévében, hogy a sorozat hőse, pihenésképpen, megnyugvásra, legurít pár porhárkával, vagy egy erősebb felest, vagy egy pár pohár minőségi italt.

A fiatalokat itallal nagyon könnyen át lehet verni. Már az időseket is. De az italnál is mindig van rosszabb. Amíg még gyerekként indulunk el a lejtőn. Megtalálhatjuk a féket. De az egyetemen soha. :) Hát figyeljünk oda ki mennyit iszik, és tudjuk merre van az állj.

A bejegyzés trackback címe:

https://misterbig.blog.hu/api/trackback/id/tr992006193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása