Aktuális téma lenne? Talán. Mind találkozhattunk a megasztár  állandó komikusaival, akik a szöveg, és nyelvtudás hiányában próbáltak előadni egy dalt. Nos ez kedves, és megmosolyogtatja az embert, de mért kell egy olyan dalt amgunkra eröltetni, aminek fogalmunk sincs a szövegéről?! Mindannyian ilyen zenéket halgatunk. A rádióban sem szólhat csak magyarul hangzó szám. Nincs annyi előadó kis hazángban amennyi elég lenne minden stílusnak.

Ma vagyunk abban a korban, mikor nincs kialakult és konkrét stílusirányzat a zenei világban. Csak úgy hívjuk: XXI. századi zene, esetleg modern zenének. Ma is születnek klasszikus komolyzenei művek, ma is vannak műkedvelők, de épp ezért más a mai kor, az ember megválogathatja melyik hangzásvilágot részesíti előnyben. A modern elektronikus hangszerek megjelenésével kitárultak elöttünk, emberek elött , olyan hangok is, amelyeket régen még álmodni sem mertek. Fel sem tudnám sorolni, akár a rock, akár az elektronikus (tuc-tuc) zenének hány és hány alfaja létezik. Nem vagyok képzett a zenében, még hangszeren is túl régen játszottam ahoz, hogy emlékezzek rá. Ma már én is a nagytöbség táborát gyarapítom. Én vagyok a publikum.

Itthon, magyarországon nagyon sok az előadó. Sajnos sokan csak külföldön, vagy egyáltalán nem tudnak érvényesülni. Megannyi csodás hangú énekesnő rejlik a fürdőszobákba, esetlegesen a konyhákba rejtett hangjukkal, mivel csak ott engedhetik ki igazán magukat, egy-egy ismertebb szám hangosabb éneklése közben. Megannyi bájos hang csendülhet fel kis hazánkban. Van olyan dolog, amit én magam sem értek viszont. Sokan tanulnak énekelni itthon. Kevesen mutatják meg a televíziós műsorokban magukat, akik igazán tudnak énekelni. Nem értem igazán, hogy a magyar "énekesnőknek" miért kell egy zeneiskolában különböző, akár olyan nyelveken is amikről fogalmuk sincs, énekelni. Megértem, hogy nincs annyi magyar szöveg amit el lehetne sajátítani minden hangra szabva, de én mint laikus ember azt vallom, először magyarul kellene megtanulni énekelni, ahoz, hogy más nyelven is ki tudja magát az ember énekelni. Hallottam már olyanról is, hogy azért énekelnek szivesebben más nyelveken, mert az kissé elrejti a hangjukat, mert abban nem kell annyira pontosan énekelni mindent, hiszen a magyar publikum sajnos még mindig olyan emberekből áll akik nem a zenei szövegért, inkább a dallamért, jegyzik meg a számot.

Mindenki szereti azt énekelni amit ért. Sokkal könnyebb olyan dologról szólni, amiről tudjuk mit is jelent. A magyar szöveg hozzánk szól. A saját nyelvünkön ragad meg. Könnyebben érinti meg a lelkünk, könnyebben érezzük magunkat ott a dallamban, hiszen tudjuk miről szól, tudjuk kihez, olykor élményt fűzünk hozzá, olykor beleéljük magunkat a számba. Azon kapjuk magunkat, hogy érezzük mit akart kifejezni a szöveg írója. Nem kell ehez frappáns, ütős dallam. Gondoljunk bele, mennyivel közelebb érezzünk magunkat az énekeshez, ha nem csak halljuk, mit és hogyan énekel, hanem megértjük a mondanivalóját.

Tudnék akár olyan sikerszámot mondani az elmult évekből, amik szó szerint nem szóltak semmiről más nyelven, de mindenki szerette, de mindenki dúdolta - gondolhatok itt akár az "Umbrella - esernyő" című számra. Nincs semmi bajom a külföldi előadókkal, csupán a magyar előadókat szeretném magyar dalszövegekre buzdítani. A világsiker mindenhol egy cél, megértem. Ám szerintem bármilyen nyelvel be lehet jutni bármely ország zenei listájára, ha az a szám közkedvelté válik. Mért kellene különben angolul számokat énekelni a britt vagy az angol közönségnek. Ha nem azért mert szeretnék érteni a számot, a szöveget. Hát ezt mi magyarok mért csak kis számban tehetjük meg.

Megannyi szám született kis hazánkban a saját nyelvünkön. Az utóbbi időben viszont egyre kevesebb szám születik itthon az anyanyelvén. Mindenki elvágyik talán ebből a hazából, melyben felnőttek? Akárhogy is legyen, Én még bízom a magyar zene jövőjében, itthon, magyarul.

A bejegyzés trackback címe:

https://misterbig.blog.hu/api/trackback/id/tr762006285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esztuss12 2010.05.20. 18:41:50

Drága Mister! Igazad van, de mikor színpadon állsz és úgy érzed magad mint egy szeppent elsős egy anyáknapján kapaszkodó, hogy senkinek fogalma sincs arról, hogy mit énekelsz. De ígértem neked valamit, amit be is tartok!

MisterBig 2010.05.20. 18:46:38

@Csőrike12: Remélem is, hogy betartod. Szeretnélek hallani magyarul is énekelni. Sokkal kedvesebb lenne nekem is egy szép magyar szöveg :), bár nem volt gondom a nem magyarral is, de mivel, hogy rejtegeted a hangod vele. Az már nem tetszik. Add csak ki.
süti beállítások módosítása