Közhely az élet

2010.06.17. 19:29

 "Tudom, hogy közhely, de..." hányszor hallottuk már ezt a mondtatot, bárkitől is. A napokban mikor valami okos tanácsot akartam adni, közbevágtak. A mondatomra egyszerűen annyit kérdeztek "Ez is valami közhely, mi?". Akkor persze ellenkeztem és megmagyaráztam. A szavaim tényleg nem voltak közhelyesek, de ahogy később elgondolkoztam, a mondanivalóm tartalma, lassan de tényleg leesett, közhelyes volt. Szomorú bevallani, hogy közhelyeket mondunk, mindig amikor csak tanácsot adunk. Miért lehet, hogy nem így érezzük? Hiszen tapasztalatainkat osszuk meg "okoskodásnak" tűnően. A másik csak legyint, majd késöbb ugyan úgy, lehet, hogy ugyan arról mesél majd másoknak.

Mitől válik valami közhellyé? Szerintem, ha valamit már sokszor hallanak az emberek, egyszerűen rámondják. Hiszen annyian mondták már, annyian vonták le az életükből ugyan azokat a következtetéseket, és normákat. Nem is gondolnánk, de így minden közhelyes lesz. Egy aprón elejtett jótanács, egy tapasztalat amiről tudjuk, hogy egyszer mindenki megérti majd. Minden. Ezért is mondjuk sokszor a mondanivalónk végén: Majd rájössz magad is. 

Az életünkből csinálunk közhelyet. Az életünket csak mi élhetjük meg, ahogy azt egyszer megírtam, mindenkinek a saját gondjai a legnagyobbak. Azzal, hogy meghalgatunk másokat, a tanácsaikat. Nem gyakori, hogy aszerint is fogunk cselekedni. Elkönyveljük mint közhelyet, mert már hallottuk. Minden közhely csak akkor nyer értelmet, ha saját magunk alkotjuk meg és fedezzük fel. 

Így belegondolva egyébként ez az oldal is igencsak közhelyes. NEm is írok másokat a "filozófia" cimke alá. Mindenki úgy tekinthet rá(m) - itt egy újabb okoskodó - és lehet, tovább is lapoztok az olvasás után. Tudom, hogy nincs sok rendszeres olvasóm, de azok akiket tényleg megragadhatok, remélem el is gondolkoznak mindazon, amiről szólnak az irományok. Olykor közhelyekről, de mind az ÉN tapasztalatom.

A bejegyzés trackback címe:

https://misterbig.blog.hu/api/trackback/id/tr132087039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása