Megjegyzem még a legelején, hogy én a nem dohányzók táborát gyarapítom és soha nem voltam az a megrögzött bagós aki nem bír élni sem a mérge nélkül. 
Azt hiszem most leírtam magam azok előtt akik dohányoznak és elolvasnák a posztot. Akkor most leírom, hogy szeretném több szemszögből is nézni az alkotmány ezen apró fejezetét. (még ha nem is olyan apró)
Ez mindenképpen egy szubjektív véleménynyilvánítás, mivel a blog írásában monopóliumot élvezek (ezért is olyan ritkás a naptár itt jobbra fent).

 Hát ezt is megértük, a játszóterek sajnos nem voltak mindenkinek magától értetődőek, hát kitáblázták. Ezek után jöttek az aluljárók, amit betudhattunk a megtisztítási folyamat egy részének is (említhetném itt akár a hajléktalanok el"zavarását" is). A buszmegállókból való kitiltás már látszatta magában a hadjárat kezdetét a dohányosok ellen. Most azonban elfogadásra került egy olyan rendelet, ami az emberek nagy többségéből felháborodást váltott ki. Nos az emberek persze a cigivel a kezükben káromkodnak csak.

Érdekesség elsősorban, hogy hiába a kitiltás az aluljárókból. Nem tudom mit lehetne tenni, amikor az erre ügyelő felügyelők a lépcsőknél állva szabályosan dohányoznak, miközben az aluljáró belsejében szabadon rágyújt a (talán) "tudatlan" ember. Szóval van egy rendeletünk amit talán más emberekkel kellene betartatni? Hiába minden, ha maga az őr, amint betartja a szabályát, nem láthatja másokat, hogy nem teszik. Nem is akarom talán megérteni. (Egy apró megjegyzés, én a nyugati térhez lakom közel és ebben az aluljáróban tapasztaltam. 

A második forduló panasza a megállókra terjed ki. Nem lehet rágyújtani, rendben. Ám ha valaki buszra (vagy bármilyen járműre várva) a jó öreg, "rágyújtok és akkor jön" észjárás szerint forog, rágyújt. Esetleg el is szívja azt a szálat. Ne adj isten, elszív még egyet. Nos hova tegye a csikket? Hol nyomja el egyáltalán? Találkoztam már veszekedő boltossal, aki szidta a bagóst mert a bejárata melletti falon volt hajlandó elnyomni. De tegyük fel, lehajol és a járdában nyomja el. Hova dobja ki? Komolyan el kell vinnie a megállóba? Mármint, miért nem lehet kukákat kihelyezni a megálló mellé egy 5-6 méterrel, hogy aki betartja legalább ne szemeteljen. Nem is értem erre miért nem született rögtön, a megfogalmazáskor megoldás. 

Az egyik leglényegesebb kérdés azonban, amire mindenki kíváncsi. Mi lesz így a belterekkel? Azért írtam beltereket, mert az intézmények, kocsmák, vendéglők, iskolaudvarok, egyszerűen minden ami nem a saját lakásunk, nem gyújthatunk januártól rá. Nos ha megnézünk egy külföldi sorozatot, ott már felfedezhetjük, hogy a szereplők kimennek a bár elé és rágyújtanak, ha nem bírnak ellenállni a szenvedélyüknek. Erre szerintem nagyon jó példa az Így jártam anyátokkal... (How I Meet Your Mother) egyik epizódja, amikor minden szereplő állandóan megpróbál leszokni, miközben rájönnek, mennyire függőek tőle, és milyen lenne a világ ha... (a Facebook oldalon majd belinkelem az epizódot, hogy meg tudjátok nézni). 
Mondjuk engem gyakran irritál a 12-13 éveseket úgy látni, hogy lóg a szájukból a cigi és egymást váltva szívják a slukkokat. Ezt azért senki ne mondja, hogy nem az ostoba felnőttektől tanulták. 
Milyen jó is lenne bemenni egy kocsmába úgy, hogy megérezzük a sör, esetleg a kocsmáros leány illatát, számomra mámor belegondolni. Ott bizony nincs nem dohányzó részleg. Valójában ők fognak a legtöbbet veszíteni a rendelet bevezetésével. Hiszen ételt, italt nem szolgálhatnak fel olyan helyen, ahol megengedett a dohányzás. Ha már nem mehet be a falusi nyugdíjas, lehet inkább otthonra veszi meg a sörét. Esetleg még azt látom magam előtt, hogy egyre több olyan meghívás lesz érvényben, amiben az emberek összedobják a pénzt valamennyi italra és valaki otthonában gyűlnek össze azt meginni. Hiszen ott senki nem szól rájuk. Mondjuk nem tudom, az állambácsi, miként akarja az ország minden falujának, minden kocsmáját ellenőriztetni? Számomra talány, hogy tartatják be ezt a legkisebb csehóban is. Valahol elismerésem.

Saját véleményt alkotva, és elnézést kérve az ellendrukkerektől, de számoljuk át kik tiltakoznak és miért is. Aki igazán veszíthet a forgalmán azok a kisebb kocsmák, sörözők, borozók. Én azt vettem észre, hogy a szórakozó helyeken, kulturális gyülekező helyeken, bárokban, pubokban, fórumokban és egyéb helyeken, itt lehetne sorakoztatni bőséggel, már amúgy is gyakoribb a nem dohányzó hely. A külföldről bevándorolt kávéházak példáját nézzük csak. A Costa, vagy a starbucks mekkora helyet biztosít a dohányosoknak? Vagy ott az egyszerűbb McCafé, ahol egyáltalán nincs erre kijelölt hely. A bevásárló központok? Az újonnan épült/átadott helyeken nincs ilyen hely. Én nem láttam, bár lehet a hiba ott van, hogy nem dohányzom és nem is keresek ilyen helyet. Nos akkor most amiért megszólhatnak nyugodtan. Szerintem a felháborodottak a kultúrálatlan emberek. Mindazok akik megveszik kis pénzükből a cigijüket a sörüket a helyi kiskocsmában és nagyon nem tetszene nekik ha ezt a kettőt nem élvezhetnék egyszerre. Most komolyan, egy embert, aki már eddig is pubokba járt, vagy igényt tartott a minőségre, akár a helyek szempontjából, akár kiszolgálás, italok, szolgáltatások szempontjából, mennyire esik zavarba ha ki kell mennie? Jó mondjuk laptoppal kicuccolni tényleg nem egyszerű, innen egy meggondolatlan lépés volt felőlem. De akkor is a nagy többség, mind a kis emberekből lesz. A hangot amit kiváltanak pedig úgy is a fejesek értékelik odafent. Nem hiszem, hogy az ország jövője érdekében ügyet vetnének rájuk.... Amit mondjuk sajnálok, nem is a dohányosok végett, hanem, hogy ők is hoznak meggondolatlan lépéseket, amikről mondjuk egy egyszerű ember is vélekedhetne jól. 

Témánál maradva. Az új rendeletnek örülünk, hiszen ezzel reméljük, hogy a dohányosok száma csökken. A következő generációban már kevesebb bukkan elő (amit mondjuk nem hiszek, csak több lesz a zugcigis), reménykedünk benne. Az első lépések megalapozva. 

Összességében nem is beszélnék az új alkotmányról, mert átfogó képet még én magam sem kaptam. Mindenki saját maga ítélje meg, mit milyennek tart. Bár szerintem ha az országot le akarja szoktatni az állam a dohányzásról, arra adózzon többet és ne a benzin árára, hiszen a dohány egy idő után nem válik megfizethetővé és kényszerből szoknak le az emberek, aki pedig megveszi, az államot támogatja, hiszen a magasabb adó oda folyik be. Nos ebben azonban itt a 22-es csapdája. Ha emelnék az árát kevesebbet vennének belőle. Így valóban kissebb az adó mértéke rajta, de többet keres rajta, hiszen az olcsóbból többet vesznek. Ami ha utána számolunk ki is jön. Utálatos ez a dolog nemde?

Hát akkor, majd januártól eldöntjük mi legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://misterbig.blog.hu/api/trackback/id/tr572860801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása