Test-Szellem-Jóga II.rész

2010.01.30. 12:00

Most mindenki kiváncsiságának eleget téve le is írom melyik jógafajta mire is jó vagy kinek is jó.

Hatha jóga
Sok változat kiinduló alapja. A szó két része jelenti az egyensúlyt a jing-aktív és a jang-passzív energiái közt. Szanszkrit nyelven a "ha" szó napot, a "tha" pedig holdat jelent. Légzőgyakorlatokból és kb. 90 pozícióból áll. Ezek többsége nagy koncentrációs készséget követelnek meg. Sok jóga fajtának ez az alapja, ezért ajánlott kezdőknek. Fokozza a mozgékonyságot segít elérni a belső nyugalmat, elégedettséget.

Astanga jóga
A hatha erőteljes és dinamikus formája. Azt jelenti "nyolc ág". Ez a Patandzsáli bölcs nyolcas rendszeréra utal. Az astanga a Nap üdvözlésével kezdődik, a pozíciók gyors, folyamatos és dinamikus formában követik egymást, speciális légzésgyakorlatokkal. Fokozza a rugalmasságot, koncentrációs képességet és a kitartást.

Power jóga
Sokkal inkább sport mint meditáció. Az erő, a kitartás, a koncentráció és az ellenőrzött légzéstechnika kombinációja. Serkentik a vérkeringést, fokozzák a zsírégetést, méregtelenítenek és nyújtják az izmokat.

Bikram jóga
Először is jogos a kérdés, miért "forró" a bikram? Mert 32-35 fokban végezzük a 26 pózt és 2 légzésgyakorlatot. A hő hatására gyorsabban megnyúlnak az izmok és a szalagok. Az ember izzad és így méregtelenít. Fokozza az öszpontosítókészséget, a türelmet és az önuralmat, így növelve a szellemi frissességet és csökkentve a stresszt.

ETKA-jóga
Lényege egy állandóan létrehozható gerincmozgás, amely hosszútávon megörzi vagy visszaállítja a gerincoszlop természetes természetes állapotát. Hangsúlyozza az élettanilag helyes gerinctartást. Ez nem csak a tréning alatt, hanem legfőképpen a mindennapi tevékenységek közben elengedhetetlen.

Tantra jóga
Erről már hallhattak az olvasóim. Nos már megtudhattátok, hogy nem csak szex. Segít felfedezni és egyben megnövelni az érzéki spiritualitásunkat. Mindennek kellemes "melléktermékeként" fokozódik a szexuális vágy, ám legfontosabb, hogy a mindennapi örömeinkért és jókedvünkért felelős. (nem csak a nemi életünkben)

Sahaja jóga
A szó azt jelenti spontán, velünk született. Kapcsolat a belső énünkkel. A nyugvó Kundalini a keresztcsontból emelkedik fel a gerincoszlopon keresztül. Az energiaközpontok vagy csakrák feltöltődnek energiával. Nincs szükség előképzettségre a jóga vagy meditáció terén, de megszabadít a stressztől, feszültségektől és gyorsan felfrissít.

Kismama jóga
Ebben nincs nagy tapasztalatom. :) Felkészít a szülésre az azt megkönnyítő technikákkal, légzésgyakorlatottkal. A foglalkozás során orvosok, szülésznők, dálák, védőnők beszélgetnek a kismamákkal. Különböző trimeszterekben lévők egyaránt jelentkezhetnek.

Remélem mindenki megtalálta a hozzá illőt, és ha kedve támadt a jógára megtalálja a megfelelő helyet is. Ez is sport, testnek, léleknek. Egyben megváltoztat téged és az életedet, szembetűnnek majd. Jó szórakozást!!

A bejegyzés trackback címe:

https://misterbig.blog.hu/api/trackback/id/tr151713929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása