Amit megtanultál megmarad?

2010.04.20. 08:00

Én személy szerint olyan ember vagyok akit minden érdekel. De mint sokan velem együtt én sem szeretem a kötelező tananyagot megtanulni. Ha szüleim kérdeztem, ők sosem tudtak segíteni, legalábbis alig pár dologban ha a tantárgyaim vesszük. Úgy néz ki hogy az alapműveltség amit az általános és a középfokú tanulmányaink során szerzünk, nagyrészt elveszik.

Ha szerencsésebbek vagyunk annak tanulhatunk tovább amilyen szakmában tényleg szeretnénk elhelyezkedni. Nos amit ott tanulunk az megmarad. Mivel ha sikerül elhelyezkedni, gyakorolhatjuk, esetleg bővithetjük szaktudásunk. Nos akkor minden amit még érettségi elött tanulunk csupán csak felesleg lesz? Nem, mivel alapműveltség része. Szükség van rá. A szakmát amit választunk is valószínűleg egy ilyen alap tantárgyra alapozták. Alapműveltségből épül fel az is, csupán egy konkrét szakot kiemel és azt részletesebben áttanulmányozza, és tudás formájában mi is elsajátíthatjuk.

Nos mi van akkor, ha a szakma amit elsajátítottunk mégsem hoz megfelelő elégedettséget életünkbe. Esetleg csak nem sikerül elhelyezkedni benne. Az a tudás ugyan úgy elvész? Az is alapműveltséggé válik? Szerintem nem. Hiszen egyszer az érdekelt minket és megtanultuk. Meg akartuk tanulni, mert ezt tűztük ki célul. Ha a sors más útra terelt minket, attól még érthetünk ahoz is. Ha egyszer megtanultál vezetni, és régen nem vezettél már. Ha volán mögé ültetnek lehet hogy nem fog rögtön eszedbe jutni minden, de attól még tudsz vezetni. Sok szakma alapja a tapasztalat. Minél tapasztaltabb egy szakember annál jobban tudja végezni a munkáját. Például a fotósoknál használatos a Photoshop program, feltételezem mindenki hallot róla, és valószínűleg sokan is használjátok. Én tanultam is a kezelését, a fortélyait. De egyszerűen annyi minden van benne már, hogy van olyan ismerősöm, fényképész, aki a mai napig még újdonságokat vél felfedezni benne. Megtanulta, ért hozzá, de nem jelenti azt, hogy nem lehet neki újat mutatni a témakörben.

Mindenkinél van okosabb ember, ezt el kell ismerni. Ha makacsok vagyunk az nem feltétlenül vezet okos gondolkozáshoz. Ha valaki azt mondja mutat valami újat. Figyeljünk rá, lehet, hogy tényleg sikerül tanulnunk tőle. A jó  pap holtig tanul. Ez egy valahol igaz kis mondás. És valahol mindenki tudja, hogy beteljesíthetetlen. Amit megtanulunk megmarad bennünk. Legyen ez akár szakma, akár a főzés, vagy olyan egyszerű dolog mint a biciklizés. Nem tudhatjuk mire lesz szükségünk legközelebb. Tanuljunk amíg érdekelnek még a dolgok ebben a kis világban. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://misterbig.blog.hu/api/trackback/id/tr51935683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása