Papírélet

2010.07.31. 20:55

 Ma már nem az határozza meg a milyenségünk ami a tehetségünk. Ma már nem azok lehetünk akik lehetnénk. Ma már abban a világban élünk, ahol mindent nevén nevezünk. Ám mi, laikus emberek, pár dologról az se tudjuk mi az, vagy azt amire gondolhatunk, hogy hívják. Ez már a lehetőségek világa. Ez már a papíroké, az adatainké. Bárhol bemutatkozol, ma már nem elég megnyerőnek lenned, és szimpatikusnak. Stimmelnie kell az életednek. Minden bizonyítványodnak jónak kell lennie. Minden papírod tiszta legyen. És mindenhol elismeréssel beszéljenek, írjanak rólad. Ma mindenhez kell a papír. Mert ha az nincs, te sem vagy. 

Papír kell ahoz hogy ellásson az orvos. Kell ha munkát keresel. Kell ha tanulnál. Kell ha belekezdenél akármibe is. Ám ma már papírból van a pénzünk. Ezzel csomagoljuk ételeinket. Ettől lesz ma már minden az ami. Erre írjuk meg kik vagyunk. Papírral igazoljuk nevünk, kinézetünk. A világ is erről ismer meg. Ha valakinek baja esne, a papírja nélkül honnan tudnánk ki ő, honnan jött. Ma már a hajléktalannak is annyi irat kell, még arról is, hogy hajléktalan. Papír kell a házhoz, hogy a tied, hogy te laksz benne. Papír kell, hogy bizonyitsd tudásod. Hiába ismered te a betűket, írsz, olvasol, számolsz, vagy értesz netán az atomfizikához. Senki nem fogadja el amit mondasz, ha nincs róla bizonyítványod. Ha megmérettetünk egy versenyen, elismerést, oklevelet kapunk amit majd büszkén mutogathatunk. Papírral kell élned, mert ha nincs neked, te sem élhetsz ebben a világban teljes életet. Ha nem tudod mutatni, hát ugysem hisz senki neked. 

A rendszer erről szól, a papírról. A rendszer hibás? Vagy épp ettől lesz rendszerezett? Csak korlátozott. Jobban mint bármikor. Ma a demokrácia világát éljük. Abban a világban élünk amikor több minden szolgál ki minket mint amennyit teszünk érte. Ahol több fizettséget kap valaki azért ha megvéd valakit egy perben, mint az aki a kenyeret sütni egy fél városnak. Igazságtalan? Modern? Talán csak különleges. De mindenképpen zárt. Szabadak vagyunk, mikor ennyi papír fog minket. Karton ketrec vesz körbe minket, innen lehetetlen szabadulni.

A bejegyzés trackback címe:

https://misterbig.blog.hu/api/trackback/id/tr352190277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása