Forró csoki

2010.11.22. 21:54

Az én drága kedves Adrimnak köszönhetem új ötletem az oldalon. Mivel ő is egyik híve a konyhában alkotott kreálmányaimnak. Megjelenik egy új címke, mégpedig receptek címmel. Valójában eszembe se jutott volna, úgyhogy köszönöm :). 

Jövőhéttől jönnek a hidegek, sőt még havazhat is az időjósok szerint. Hát ha nem hógolyózunk vagy szánkózunk kint a szép időben (esetleg már meguntuk), nincs is jobb időtöltés mint az ablakból figyelni a hópelyheket amint hullanak alá a földre. Persze ezt a meleg szobából csak egy forró édes csokoládéval lehet fokozni, ami nem csak hogy édes krémes ízével, de hatóanyagaival is kényeztethet. Íme hát miből is áll ez a kis csekély kényeztetés elkészítése: 

  • Nem egész 1 liter tej
  • 2-3 dl tejszín
  • Étcsokoládé (esetleg plusz kakaópor)
  • Olyan 2-3 evőkanál cukor
  • Egy csomag vaníliás cukor
  • (Egyéb hozzávalók: fahéj, rum, mandula, whiskey ... ízlés szerint) 

A a tej legnagyobb részét és a tejszínt (ebből is érdemes hagyni egy keveset) a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük és elkezdjük forralni a gázon, miközben odafigyelünk, hogy elkeveredjen. A csokit összetördelem (egy kockát én megszoktam hagyni) és egy kisebb tálkába teszem, naggyából akkorába amit egy edény fölé tudok tenni. Hozzáöntöm a csokihoz a maradék tejemet és vízfürdő felett megolvasztom azt. (Ajánlott olykor belekavarni, hogy biztosan minden darabka megolvadt-e benne.) Ezután összeöntöm és tovább hevítem kavargatás mellett, olyan állagúra ami meg nem felel (ekkor ízlés szerint lehet sűrűbbre, vagy hígabbra csinálni egy kis plusz tej hozzáöntésével). A kavargatás közben adhatom hozzá az egyéb hozzávalókat ízlés és igény szerint, ezt mindenki maga válogatja. Itt említeném meg az elején meghagyott tejszínt, én ezt utólag habosra verem és a tetejére kiválóan használható tejszínhab gyanánt. Habosítás még turmixolással is elérhető, ha az egészet be tudjuk tenni. Egy kocka csokit pedig szintén díszítésre hagyhatunk meg, amit a hab tetejére reszelve kiváló hangsúlyt adhat a tejszínhabnak. Ezzel tulajdonképpen már fogyasztható is. Mindenki tetszése szerint tegye bögrébe, pohárba, tálkába, a lényeg h jó meleg legyen. 

Kellemes pillanatokat kívánok a fogyasztáshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://misterbig.blog.hu/api/trackback/id/tr32466669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása