Most éppen videóklippeket nézegetek a YouTube-on. Ilyenkor csak beülök és a legfrissebb listák alapján meghallgatom a számokat. Ma már sok számhoz jár természetesen offical video. Ez annyit tesz, hogy a forgalmazó készített egy videót, hogy a dal jobban fogyjon. Ám ahogy ezeket a videókat nézegetem, egyre-másra tűnnek fel márkák, termékek, miegymások.

A lényeg, hogy minden előadó a saját száma alatt tulajdonképpen hirdetésekben szerepel. Persze nem csak én gondolom, hogy a pénz miatt, de nem is ez itt a lényeg. Ha belegondolunk, minden számnak van egy lelke (mindig van kivétel). Ennek a léleknek kell, hogy átérződjön magán a dallamon, a szövegen, és jó esetben még a videón is. Az a bajom csupán ezzel, hogyha telerakunk egy klippet reklámokkal, attól még lehet a dalnak lelke? Lehet, de ezt a videón nem érezzük. Amikor egy ilyen (mostmár talán mondhatom) kisfilm minden második jelenetében 1-1 közelit látunk egy márka logójáról, vagy készülékéről, esetleg amint azt használja az előadó, vagy bárki más a felvételen, talán elvész az érzés. Az az üzenet emésztődik fel lassan, amiről szól, vagy szólni akar egy szám. Megértem, hogy a média, a szórakoztatóipar, és a pénz világa ma már összeforrott eggyé, de tudjunk egy határt alkotni, amiben még él a művészi alkotóerő. Nem azt ócsárolom, hogy nem elég művészi a világunk, hanem, hogy túl sok benne a reklám. Nem biztos, hogy a közönség, a zenei aláfestéssel szóló reklámokat szeretné nézni a kedvenc előadója helyett. Nem tudom van-e ilyen, megmondom őszintén, hogy nem néztem utána, de szívesen látnék egy külön zenei videóklip díjat. A legszebb videó, a legjobban összecsengő képsorok, vagy mit tudom én akármi, ami ösztönzi a zenei művészeket arra, hogy a számaik ne csak zenei aláfestések legyenek. Ha pedig mindenképpen kell reklám abba a klipbe, tálaljuk ízlésesen, adjuk elő diszkréten, és ne nyomjuk le a rajongóink torkán ennyire kegyetlenül. Mint hallgató megmondom, nem vagyok rá kíváncsi, ki milyen parfümöt használ, mert nem azért fogom megvenni, hanem mert jó az illata.

Őszintén szólva rettentően kedveltem Jackson azon klipjeit, amelyek történetdús kis mozifilmek voltak. Ha kell akkor tegyék ki rájuk a korhatáros karikát, az isten bánja a sarokban, de vágyom az ilyenre újra. Aki tud nekem még olyan zeneszámot mutatni, ami összecseng a videóval, és tükrözi annak tartalmát. Szeretettel várom a kommentben a linket, vagy a számot, hogy utána tudjak nézni. Köszönöm így előre is.  

A bejegyzés trackback címe:

https://misterbig.blog.hu/api/trackback/id/tr42734223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása