Test-Szellem-Jóga II.rész

2010.01.30. 12:00

Most mindenki kiváncsiságának eleget téve le is írom melyik jógafajta mire is jó vagy kinek is jó.

Hatha jóga
Sok változat kiinduló alapja. A szó két része jelenti az egyensúlyt a jing-aktív és a jang-passzív energiái közt. Szanszkrit nyelven a "ha" szó napot, a "tha" pedig holdat jelent. Légzőgyakorlatokból és kb. 90 pozícióból áll. Ezek többsége nagy koncentrációs készséget követelnek meg. Sok jóga fajtának ez az alapja, ezért ajánlott kezdőknek. Fokozza a mozgékonyságot segít elérni a belső nyugalmat, elégedettséget.

Astanga jóga
A hatha erőteljes és dinamikus formája. Azt jelenti "nyolc ág". Ez a Patandzsáli bölcs nyolcas rendszeréra utal. Az astanga a Nap üdvözlésével kezdődik, a pozíciók gyors, folyamatos és dinamikus formában követik egymást, speciális légzésgyakorlatokkal. Fokozza a rugalmasságot, koncentrációs képességet és a kitartást.

Power jóga
Sokkal inkább sport mint meditáció. Az erő, a kitartás, a koncentráció és az ellenőrzött légzéstechnika kombinációja. Serkentik a vérkeringést, fokozzák a zsírégetést, méregtelenítenek és nyújtják az izmokat.

Bikram jóga
Először is jogos a kérdés, miért "forró" a bikram? Mert 32-35 fokban végezzük a 26 pózt és 2 légzésgyakorlatot. A hő hatására gyorsabban megnyúlnak az izmok és a szalagok. Az ember izzad és így méregtelenít. Fokozza az öszpontosítókészséget, a türelmet és az önuralmat, így növelve a szellemi frissességet és csökkentve a stresszt.

ETKA-jóga
Lényege egy állandóan létrehozható gerincmozgás, amely hosszútávon megörzi vagy visszaállítja a gerincoszlop természetes természetes állapotát. Hangsúlyozza az élettanilag helyes gerinctartást. Ez nem csak a tréning alatt, hanem legfőképpen a mindennapi tevékenységek közben elengedhetetlen.

Tantra jóga
Erről már hallhattak az olvasóim. Nos már megtudhattátok, hogy nem csak szex. Segít felfedezni és egyben megnövelni az érzéki spiritualitásunkat. Mindennek kellemes "melléktermékeként" fokozódik a szexuális vágy, ám legfontosabb, hogy a mindennapi örömeinkért és jókedvünkért felelős. (nem csak a nemi életünkben)

Sahaja jóga
A szó azt jelenti spontán, velünk született. Kapcsolat a belső énünkkel. A nyugvó Kundalini a keresztcsontból emelkedik fel a gerincoszlopon keresztül. Az energiaközpontok vagy csakrák feltöltődnek energiával. Nincs szükség előképzettségre a jóga vagy meditáció terén, de megszabadít a stressztől, feszültségektől és gyorsan felfrissít.

Kismama jóga
Ebben nincs nagy tapasztalatom. :) Felkészít a szülésre az azt megkönnyítő technikákkal, légzésgyakorlatottkal. A foglalkozás során orvosok, szülésznők, dálák, védőnők beszélgetnek a kismamákkal. Különböző trimeszterekben lévők egyaránt jelentkezhetnek.

Remélem mindenki megtalálta a hozzá illőt, és ha kedve támadt a jógára megtalálja a megfelelő helyet is. Ez is sport, testnek, léleknek. Egyben megváltoztat téged és az életedet, szembetűnnek majd. Jó szórakozást!!

Test-Szellem-Jóga I. rész.

2010.01.28. 12:00

Sok helyen népszerű ma már a jóga. A fittness-termektől a wellness központokig mindenhol beiratkozhat az ember pár órára. Megjegyzem, nekem mint pasinak sok mozdulat hajmeresztőnek tűnt az elején, ámde minden csupán gyakorlás kérdése.

De mielött még bárki is úgy döntene, hogy kipróbálja a teste karbantartásának ezen formáját, akár divatból, kiváncsiságból, akár mert tényleg meg akarja mozgatni magát, tudni kellene mi a jóga. Persze ezt általában elmondják az óra elején, hogy mi is az amire beiratkoztunk, de a saját forrás jobb :).Kezdjük majd a fajtákkal. Nemrégiben közöltem én is valamit az egyik ilyen fajtával kapcsolatban, csak az más téma volt :). A tantra ... hiszen az is jóga.

Foglaljuk össze mik is vannak:

  • Hatha jóga (klasszikus)
  • Astanga jóga (erőteljes)
  • Power jóga (atlétikus)
  • Bikram jóga (forró)
  • ETKA-jóga (hazai)
  • Tantra jóga (érzéki)
  • Sahaja jóga (meditatív)
  • Kismama jóga (speciális)

Mielött még elkezdeném a felsorolást egyenként megjegyzek pár tippet a jógázóknak.:

  • jó levegőn, szabadban vagy jól kiszellőztetett szobában, lehetőleg nyitott ablaknál, nyugodt környezetben jógázzunk.
  • Mindig éhgyomorra, evés elött, vagy utána 3 órával gyakoroljunk, de egy jó nagy pohár langyos vizet jó ha megiszunk.
  • Könnyő, laza, izzadságot felszívó ruházatot viseljünk.
  • Az orrunkon lélegezzünk, minden gyakorlat elején be, majd a végén ki.
  • Fokozatosan, könnyedén eröltetés nélkül jógázzunk, folyamatosan fejlődünk majd, nem kell rögtön a közepét akarni.

A folytatásban közlöm természetesen a Jóga fajtáinak részletes elemzését és a mit?-miért?-jét. :)

folyt. köv.

TestKondi

2010.01.26. 12:00

10 perc minden nőnek ( aki vágyik a "tökéletes" testre ),rászánhat pár mozdulatra. A legfontosabb, és leglátványosabb testrészeket akármennyire is, de meg kell mozgatnunk. Nem kötelező ezt aktívan, minden nap betartani, ámde, ha megteszed, hamarabb látszik az eredménye. Jó dolog ebben, hogy nem kell elötte bemelegíteni és ezáltal időt és energiát takarítunk meg.

Kar
15 msp-ig, 3-szor
Üljünk a földre, húzzuk fel a térdünket és emeljük föl a csípőnket, majd hajlított térddel. Hajlítsuk be a karunkat is. Mélyeket lélegezve maradjunk így. Majd elengedhetjük és megismételhetjük. Nehezítésképpen jobban behajlíthatjuk a karokat, vagy növelhetjük a fenék-sarok távolságot.

Hát
Ehez a gyakorlathoz kell egy gumiszalag vagy hasonló.12-őt 3-szor csináljunk.
A szalag két végét tekerjük a kezünkre. Terpeszállás. Karokat a mellkas vonaláig emeljük. Mély belégzés mellet húzzuk szét a gumiszalagot, kilégzéskor engedjük szépen vissza. Lassan csináljuk a gyakorlatot, figyeljünk arra, hogy a vállunk ne emelkedjen meg. Hatékonyabb eredményt még akkor kapunk, ha a szalagot jobban feltekerjük, ezzel rövidítve a szalagot.

Has
5 gyakorlat ami 10 másodpercig tart.
Hasra fekszünk, a karunkat a mellkasunk elé hajlítjuk. Emeljük meg a testünket úgy, hogy az alkarunkon és a lábujjhegyünkön támaszkodjunk . A pózt kitartjuk, majd lazítunk. Figyeljünk rá, hogy a nyakunk a felsőtestünk folytatása legyen, a csípőnk ne emelkedjen és a has feszes legyen.

Fenék
3-szor 12 gyakorlat az egyik, majd a másik lábbal.
Egy lábra állunk, mellső közép tartásba a karokat. A térdünket hajlítsuk be 12-szer. Minél mélyebbre guggolunk annál jobban erősítjük a fenékizmunkat.

Comb
Kezdőknek: 3-szor 15 másodperc
Haladóknak:
15 másodperc 2 lábbal majd 15-15 másodperc 1-1 lábon 3-szor
Háttal támaszkodjunk meg egy falfelületnek, térdünket hajlítsuk be úgy, hogy a lábunk a térdünknél derékszöget zárjon be. Csípőnket támasszuk a falhoz és maradjunk így. Ügyeljünk a testtartásra. Belégzéskor megfeszítjük a hasunk, kilégzéskor ellazítjuk. 

Kicsit lehet, hogy megeröltető némelyik, de a szépségért mindenki küzd egy kicsit. Ennyit megért. :) 

süti beállítások módosítása